dimarts, 16 de setembre del 2008

EXPLICA LA TEVA EXPERIÈNCIA COM A JOVE COOPERANT

Article publicat a la revista "Debat Juvenil" del CNJC la passada primavera on s'explica part del projecte a Bolívia que ens presentarà en Marc Puig de les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC)

Cooperant amb Bolívia

Si més no, tots sabem, o som conscients que les relacions Nord-Sud en l’àmbit internacional, són tota una realitat. Vista aquesta situació, des de les JERC no ens podem quedar aturats en veure com aquest fet provoca cada dia més, un greuge comparatiu entre els diferents estats del nostre planeta.

Des de fa ja un any, les JERC hem començat a treballar en un projecte de cooperació propi, amb l’objectiu de poder posar el nostre gra de sorra en el treball diari per canviar la tendència de relacions Nord-Sud que caracteritza les relacions internacionals, i a la vegada, poder donar a altres organitzacions la capacitat de realitzar projectes per fomentar la capacitació dels joves i la seva participació en la vida política i democràtica del seu país.

És per això, que durant aquest any, les JERC hem incidit en temàtiques de cooperació al desenvolupament juntament amb les Joventuts del MAS-IPSP de Bolívia. Aquest projecte consisteix, en el desenvolupament d’un programa de formació de joves, per a l’enfortiment dels i les joves , com actors estratègics, per millorar la governabilitat democràtica i el desenvolupament humà del país Andí.

Durant aquest passat mes, membres de les JERC, varen desplaçar-se a Bolívia per poder avaluar des del terreny. el desenvolupament d’aquest primer projecte de cooperació del Jovent Independentista. El viatge, també va servir per poder conèixer una altre realitat juvenil, que és la que viuen els i les joves bolivianes.

Durant aquesta visita, a part de concloure la primera jornada de seminaris de formació, les JERC varen poder reunir-se amb diferents representants del Govern Bolivià. Aquestes trobades, varen servir també per poder donar a conèixer i internacionalitzar el conflicte polític que viuen els Països Catalans arreu del país Andí.

Entre aquestes trobades, els joves de les JERC, és varen reunir entre d’altres amb el Secretari General de Joventut del Govern Bolivià, Juan Carlos Alarcón, on es varen compartir les diferents experiències del treball en polítiques de Joventut que sestant portant a terme en els dos països. Tot i que s’ha de dir que la realitat juvenil dels dos països són ben diferents, cal destacar el gir que han viscut les polítiques de joventut a Bolívia, on actualment van dirigides a la reducció de l’analfabetisme entre els joves indígenes, i la lluita per facilitar l’accés dels joves al mercat laboral amb unes condicions dignes.

Aquest primer projecte de cooperació conclourà aquest mes de Març, quan dos representants de les Joventuts del MAS-IPSP de Bolívia visitaran els Països Catalans, per tal de poder compartir experiències amb el jovent de l’esquerra independentista de les JERC dels diferents llocs dels Països Catalans

Mar Puig
Secretari de Relacions Internacionals de les JERC

PARTICIPEU POSANT COMENTARIS

1 comentari:

Anònim ha dit...

Jo vaig anar com a cooperant a un camp de treball a l’Africà (Togo), amb un grup de missioners. Va ser una experiència molt interessant i inoblidable. Gràcies a aquest viatge, vaig poder obrir els meus horitzons i comprendre que existeixen altres mons apart del meu. La bellesa de la natura que em rodejava em va captivar profundament i
sobretot hi havia algú que em va emocionar, el tresor més gran de l’Àfrica; els nens.
Però no tot eren flors i violes, és veritat que a l’Àfrica també hi ha molta misèria i moltes diferències entre cultures. Quan vaig anar a cooperar a l’Àfrica, el meu objectiu era ajudar al poble natiu. Però més endavant vaig descobrir el veritable objectiu del meu viatge. Interactuar amb l’altre cultura per desenvolupar un aprenentatge mutu, i poder així, trencar amb les diferències imposades pel poder del diner. Quan participes en un projecte de cooperació, els natius veuen que tu ets algú més que un moneder amb potes i tu comprens que pots aprendre molt d’ells. Per exemple, en el camp de treball on vaig anar, treballàvem amb els nens del carrer, que es passaven el dia demanant diners als turistes. Oferint-los una alternativa, una possibilitat de portar una vida més sana. Alimentant-se bé i assistint a l’escola. D’aquesta manera podíen entendre que les cares blanques els hi podíen aportar altres coses molt més valuoses que els diners, com poden ser l’amor i el carinyo.
DANI